Tartelettes met karamel en noten
Ingredients
- 85 gram bloem
- 20 gram amandelmeel
- 40 gram poedersuiker
- 75 gram roomboter
- 1/4 ei
- 100 gram suiker
- 110 ml slagroom
- 150 gram gemengde (ongezouten) noten
- Extra nodig: 4 tartelettevormpjes
Instructions
Meng de bloem met de amandelmeel, poedersuiker en een snuf zout.
Snijd 50 gram roomboter in blokjes en kneed dit met je vingertoppen door de bloem. Je krijgt dan een kruimeldeeg. Klop het ei los en voeg ongeveer 1/4 van het ei toe aan het kruimeldeeg. Kneed dit met je handen tot een soepel deeg. Blijf het te droog, voeg dan nog wat ei toe. Verpak dit in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
Vet de vormpjes in met boter.
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg het uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Steek er cirkels uit die grote zijn dan de tartelettevormpjes. Bekleed de vormpjes met het deeg. Prik er met een vork gaatjes in. Zet de vormpjes 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de tartelettes in 15-18 minuten gaar. Laat goed afkoelen.
Rooster de noten goudbruin in een droge koekenpan.
We gaan nu de karamel maken. Hiervoor doe je 100 gram suiker samen met 2 el water in een pan. Laat de suiker karameliseren. Belangrijk hierbij is dat je niet roert in de pan. Verwarm in een andere de slagroom tot aan het kookpunt. Zodra de suiker een mooie lichtbruine kleur heeft dan voeg je al roerend met een garde de warme slagroom toe. Pas op, dit kan wat gaan stomen. Haal de pan van het vuur en roer er 25 gram roomboter door. Laat iets afkoelen en roer er de noten door.
Vul de tartelettes met de karamel en noten. Zet de tartelettes in de koelkast voor minimaal een uur zodat de karamel weer iets harder kan worden.