Stroopkoek cheesecake met karamel
Ingredients
- 200 gram stroopkoek en 1 stroopkoek voor de topping
- 95 gram roomboter
- 75 gram suiker en 2 el suiker
- 300 gram monchou
- 370 ml slagroom
- 1 zakje klopfix
Instructions
Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier.
Hak 200 gram stroopkoeken fijn. Smelt 80 gram roomboter. Meng de gesmolten boter met de stroopkoekkruimels. Schep op de bodem van de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast voor minimaal 15 minuten.
Klop 300 ml slagroom samen met de klopfix stijf.
Klop de monchou los. Meng de monchou met de slagroom en 2 el suiker. Schep op de bodem van de springvorm en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Langer mag ook.
Voor de karamelsaus schep je 75 gram suiker samen met 20 ml water in een pan. Zet de pan op het vuur en laat de suiker karameliseren. Hierbij is het belangrijk om niet te roeren. Wanneer de suiker begint te kleuren verwarm je in een andere pan 70 ml slagroom tot het kookpunt. Wanneer de suiker een mooie lichtbruine kleur heeft giet je al roerend met een garde de slagroom erbij. Pas op, dit kan wat gaan stomen. Zet het vuur uit en roer er 15 gram roomboter door. Laat de karamel een beetje afkoelen.
Hak de stroopkoek in stukjes en verdeel over de taart. Giet de karamelsaus over de taart en serveer.