Dulce de leche cake met chocolade
Ingredients
- 250 gram roomboter
- 250 gram bloem en 1 el bloem
- 250 gram suiker
- 5 eieren (m)
- 2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 100 gram pure chocolade
- Cakevorm van 30 cm
Instructions
Verwijder het etiket van het blikje gecondenseerde melk. Vul een pan met water en kook daarin met de deksel op de pan het dichte blikje in 2 1/2 uur tot dulce de leche (karamelpasta). Zorg dat het blikje de hele tijd onder water staat. Vul zonodig bij met water. Laat het blikje met dulce de leche afkoelen. Je kunt deze stap ook een dag van tevoren doen. Ook kun je meerdere blikjes tegelijkertijd koken. De dichte blikjes met karamelpasta blijven op een donkere plek een aantal maanden goed.
Hak de chocolade grof en meng met 1 el bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in met boter en bestuif met wat bloem.
Klop de roomboter samen met de suiker 5 minuten luchtig.
Voeg één voor één de eieren toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei als de vorige helemaal is opgenomen.
Spatel de bloem, bakpoeder en zout door het boter ei mengsel. Schep voorzichtig de chocolade stukjes erdoor.
Schep 1/3 van het beslag in de cakevorm.
Verdeel hierover een kwart van de dulce de leche (je gebruikt ongeveer een half blikje dulce de leche).
Schep hierop de helft van het overgebleven beslag.
Verdeel hierover nog wat dulce de leche tot je ongeveer de helft van het blikje hebt gebruikt. Schep hierop het overgebleven beslag.
Bak de cake in het midden van de oven in 55 tot 65 minuten goudbruin. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Wanneer de satéprikker er schoon uitkomt dan is de cake gaar.
Wacht een paar minuten en haal dan de cake uit de vorm. Laat de cake afkoelen. Je kunt de dulce de leche een weekje bewaren in de koelkast. Lekker op een brownie of op brood.