Mierzoet maar o zo lekker
Amerikanen zijn dol op donuts. In Nederland liggen ze ook bijna standaard in de schappen van de supermarkt. Versierd met chocola, witte en roze glazuur of met kaneelsuiker, ieder heeft zijn eigen voorkeur. Welke donut wordt jouw favoriet?
Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng 100 ml melk, gist en 40 gram suiker in een kommetje en laat 5 minuten staan. Doe de andere 40 gram suiker, de bloem en een snufje zout in een kom en meng deze. Voeg dan 2 eidooiers, de rest van de melk, boter en het gistmengsel aan het bloemmengsel toe en kneed dit tot een samenhangend en soepel deeg. Vet een kom met olie in en leg hierin het deeg. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek. Laat dit anderhalf uur rijzen op een warme plek. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met een ring rondjes uit. Steek met een kleinere ring weer rondjes uit de al uitgestoken rondjes zodat er donuts ontstaan. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Bestrijk vershoudfolie met olie en dek ze hiermee af. Na 30 minuten rijzen kun je ze gaan bakken. Verwarm de olie tot 170 graden en frituur ze ongeveer 2 a 3 minuten totdat ze goudbruin zijn. Halverwege de baktijd moet je ze even keren. We hebben de donuts op verschillende manieren versierd. Als je ze wil versieren met kaneelsuiker rol je de donuts door de suiker als ze nog warm zijn. Voor de donuts met wit glazuur, chocoladeglazuur en roze glazuur laat je de donuts eerst afkoelen. Meng voor het witte glazuur 150 gram poedersuiker met 3 eetlepels water. Versier de donuts met het glazuur en eventuele decoratie (dit leg je erop als het glazuur er net op zit en nog niet hard is). Voor de chocoladeglazuur smelt je 100 gram pure chocolade en dit giet je voorzichtig over de donuts heen. Ook hierbij decoreer je ze als de chocolade nog niet is uitgehard. We hebben voor het roze glazuur een zakje voor roze glazuur gebruikt van dr. Oetker. Maar je kan roze glazuur ook maken met gepureerde aardbeien met poedersuiker. Donuts
Ingredients
Instructions
No Comments