Cheesecake met karamelsaus
Ingredients
- 240 gram digestive koekjes
- 115 gram roomboter
- 600 gram roomkaas
- 125 gram zure room
- 2 zakjes vanillesuiker
- 225 gram suiker
- 1 el vanille extract
- 1 1/2 el maïzena
- 4 eieren (m)
- 80 ml slagroom
- Springvorm van 24 cm
Instructions
Bekleed de bodem van de springvorm van 24 cm met bakpapier. Vet de zijkanten in met boter.
Verkruimel de digestive koekjes. Smelt 90 gram roomboter. Meng de koekkruimels met gesmolten boter. Roer door en schep op de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast voor minimaal 15 minuten.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Klop de roomkaas los met 150 gram suiker en de vanillesuiker (klop dit niet langer door dan nodig). Klop de eieren er één voor één door. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Klop het vanille extract, zure room en de maïzena erdoor. Schep de cheesecakevulling in de springvorm.
Breng wat water aan de kook. Giet het kokende water in een schaal die je onder in de oven zet. Bak de cheesecake in een uur gaar. Zet na een uur de ovendeur op een kiertje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de taart daarna in de koelkast voor minimaal 4 uur, langer mag ook.
Voor de karamelsaus doe je 75 gram suiker in een pan. Doe hierbij 2 el water. Giet in een andere pan de slagroom. Laat de suiker op laag vuur karameliseren. Belangrijk hierbij is om niet te roeren. De pan wat heen en weer walsen mag wel. Als de suiker mooi lichtbruin begint te kleuren verwarm je de slagroom tot aan het kookpunt. Wanneer de suiker een mooie bruine kleur (niet te donker) heeft dan voeg je al roerend met een garde de warme slagroom toe. Pas op, dit kan wat gaan stomen. Zet het vuur uit en roer daarna de boter erdoor. Laat de karamel wat afkoelen. Serveer de taart met de karamel.